Objava

Aktualne informacije vezane za početak škole

Poštovane dame i gospodo, dragi roditelji,

 

kao što sam Vam obećala, želim Vas danas obavijestiti o početku škole na Eurocampusu sljedećeg tjedna. Prije svega mi je drago da će početak škole za sve biti u školi. Ipak naši učenici razreda srednje razine i viših gimnazijskih razreda od 16.3.2020. nisu bili u školi.

Također Vas ovim putem srdačno pozivam na roditeljske sastanke koji će se održati digitalno 3.9.2020. O tome će Vas dodatno obavijestiti razrednici, odnosno voditelji grupe.

Naš cilj je osigurati visoku razinu sigurnosti za svu djecu, učenike i zaposlenike te ponuditi što opsežniji pedagoški program i zbrinjavanje djece.

 

Zbog pravila vezana za koronu našim učenicima kao ulaz u školu na raspolaganju stoji samo glavni vanjski ulaz s ulice.

 

Početak škole
– Molimo da obratite pozornost na oznake za fizički razmak ispred, ispod i i izaglavnog vanjskog ulaza.


Razredi 5-12: od 31.8.2020.
7:45-7:55  – ulaz kroz glavna vanjska vrata, sastajanje u dvorištu u fiksnim skupinama prema razredima

Osnovna škola: od 1.9.2020.
8:05-8:15 – ulaz kroz glavna vanjska vrata, sastajanje u dvorištu u fiksnim skupinama prema razredima

Dječji vrtić/predškola od 1.9.2020.
7:30-7:40 – ulaz kroz glavna vanjska vrata, sastajanje u dvorištu u podijeljenim skupinama vrtića i predškole

ili 8:30-8:40

između ova dva vremenska razdoblja dovođenje djece nije moguće jer tada učenici dolaze u školu

 

Kraj nastave

Razredi 5-12: prema rasporedu na glavnom vanjskom ulazu
(31.8.2020. za 5.-8.razred prvi dan škole završava u 13:10 sati, odnosno nakon ručka. Razredi 9-12 imaju nastavu do 15 sati.)

Osnovna škola: prema rasporedu u 14:00 sati ili nakon Aktiv entspannen (Aktivno opuštanje) u 15:00 sati kod glavnog vanjskog ulaza

Dječji vrtić/predškola 14:10, 15:10 ili kasnije do 17:00 sati na glavnom vanjskom ulazu

 

Organizacija pedagoškog rada i zbrinjavanja djece

Riječ je o osiguranju obrazovnog programa za učenike te o stvaranju smislenih i djelotvornih rutina.

Pedagoški rad i zbrinjavanje djece odvija se u fiksnim skupinama.

3. razred je podijeljen, razrednica za cijeli razred je gospođa Kurbaša. Grupama su dodijeljene prostorije, ulazi, dijelovi vanjskog prostora za pauze koje će se održavati u vremenskim razmacima,
putevi u školskoj zgradi, WC-i umivaonici.

Dan u vrtiću i predškoli strukturiran je prema tjednom planu, odnosno u školi prema rasporedu sati.

U sekundarnom obrazovanju (razredi 5-12) trajanje nastavnog sata se nakon 14:00 sati skraćuje na 30
minuta.

U osnovnoj školi nastava završava prema rasporedu sati u 14:00 sati ili nakon Aktiv Entspannen (Aktivno opuštanje) u 15:00 sati. Molimo Vas da svoje dijete prijavite putem e-maila, ukoliko želite da od ponedjeljka do četvrtka sudjeluje u grupi Aktiv entspannen (Aktivno opuštanje). Izvannastavne aktivnosti i Radionicu trenutno ne nudimo u osnovnoj školi.

Pojedine izvannastavne aktivnosti za 5.-12. razred moći ćemo ponuditi online. Više informacija o tome ćemo Vam javiti nešto kasnije.

Iz higijenskih razloga smo uvođenje sustava posudbe udžbenika za 5.-12. razred odgodili za sljedeću godinu. Vaše donacije knjiga, koje smo sa zahvalnošću zaprimili, sačuvat ćemo do sljedeće školske godine.

Djeca će ručati u učionicama, odnosno u prostoriji svoje skupine. Hranu koja djeca donose sa sobom nije dozvoljeno dijeliti s drugima. Roditelje vrtićke djece molimo da djeci spakiraju doručak,
popodnevnu užinu i bocu s vodom. U svim učionicama i prostorijama skupina postavljeni su aparati za vodu. Molimo da i učenici ponesu bocu za vodu.

Gostima i roditeljima je samo u iznimnim slučajevima i isključivo nakon prethodnog dogovora dozvoljen pristup vanjskom i unutarnjem prostoru škole.

 

Sljedeća pravila i dalje vrijede za cestovni promet ispred škole:

Za cestovni promet ispred škole odgovorni smo svi zajedno.

Kako bi se promet odvijao što sigurnije, molimo Vas da ulicu Fratrovac iz pravca Gorice koristite kao jednosmjernu ulicu. Nadalje Vas molimo da svoje vozilo ne parkirate na jednoj strani ceste dok je s druge strane ceste već parkirano drugo vozilo.

Molimo Vas da o tome obavijestite i vozače taksija koji Vašu djecu eventualno dovoze u školu ili dolaze po njih.

 

Maske, provjetravanje, higijena, dezinfekcija

Molimo Vas da svojoj djeci dnevno date dvije maske (najbolje troslojnu masku za nos i usta). Moraju se nositi u školskoj zgradi, a za razrede 5-12 i u učionici vrijedi obaveza nošenja maske do 11.9.2020.

Ruke treba oprati nakon dolaska u školu i tijekom školskog dana. Dezinificijensi dodatno na svim etažama stoje na raspolaganju. Razrednici će vježbati s učenicima. Uz svakodnevno čišćenje osoblje za čišćenje stalno će dodatno čistiti i dezinficirati rukohvate i ručke na vratima.

Učitelji će osigurati dodatno provjetravanje uz otvorena vrata na polovici svakog nastavnog sata. Prozori će biti otvoreni, osim u slučaju nevremena i oluje.

Mobiteli se ne smiju koristit na cjelokupnom školskom prostoru te moraju biti pospremljeni u torbi. Hitni telefonski pozivi obavljaju se u tajništvu. Svako prijenosno računalo koristi samo po jedan učenik, a označeni su imenima učenika.

 

Zaštita zdravlja učenika i učitelja

Svi učenici kod kuće vode dnevnik mjerenja temperature. Potrebno je evidentirati dan/vrijeme mjerenja, temperaturu, potpis roditelja za djecu 1.-4. razreda. Prije ulaska u školu ovu dokumentaciju potrebno je pokazati učitelju kojeg dijete ima na prvom nastavnom satu.

U slučaju povišene tjelesne temperature iznad 37,2 (odnsono 37,3 pri mjerenju ispod pazuha) dijete mora ostati kod kuće. To vrijedi i u slučaju sljedećih simptoma: kašalj, šmrcanje, grlobolja, proljev, povraćanje, gubitak osjeta njuha i okusa. Molimo Vas da u slučaju navedenih simptoma svoje dijete odvedete kod svog obiteljskog liječnika. Povratak u školu moguć je u slučaju nestanka simptoma, bez antipiretika uz potvrdu liječnika. Ako dijete ima prehladu ili alergiju potrebna je potvrda liječnika.
Razrednik organizira dostavu zadataka, odnosno digitalnu podršku.

Molimo vas da kontinuirano pratite informacije HZJZ-a vezano za rizična područja, ograničenja ulaska
u zemlju, samoizolaciju i karantenu (
https://www.hzjz.hr/).

Ako se simptomi pojave tijekom školskog dana, Vaše ćemo dijete izolirati u posebnoj prostoriji te će biti uz osobu koja će nositi svu zaštitnu opremu. Pozvat ćemo Vas da odmah dođete po svoje dijete. Molimo Vas da se telefonski javite kada budete na glavnom vanjskom ulazu u školu. Obavijestite Vašeg obiteljskog liječnika. On će odlučiti postoji li potreba za testiranjem. Ako ne bude potrebno testiranje, dijete ipak mora ostati kod kuće najmanje 48 sati. Obiteljski liječnik i za nas zadužena epidemiologinja odlučit će o daljnjim mjerama. Školski liječnik ne donosi odluku o testiranju.

 

Digitalna nastava

Dragi roditelji, mi se nadamo da neće biti potrebno, ali molimo Vas da budete spremni na to da za pojedine razrede ili odjeljenja ili za cjelokupnu školu moramo pripremiti digitalne oblike nastave.

Za sve razrede 1-12 postavit ćemo digitalne učionice na Google Classroom-u. U tom slučaju ćemo također i roditeljima vrtićke i predškolske djece opet moći osigurati sveobuhvatnu podršku odgojitelja. Digitalna nastava odvijat će se samo preko platforme Google Classroom, koja je uspostavljena za škole, i školskog e-maila (ime.prezime@deutscheschule.hr). Druge oblike, kao na
primjer WhatsApp, ne koristimo u komunikaciji između učitelja i učenika.

Molimo da dokument Pravila za digitalnu nastavu, odnsono Pravila ponašanja/bonton DISZ-a za zajednički mrežni rad, koji se nalazi u privitku, potpišete Vi i Vaše dijete te da ga Vaš školarac u
ponedjeljak ili utorak ponese u školu. Molimo da sa svojom djecom razgovarate o tim pravilima. To će učiniti i razrednici.

Ako ponovno dođe do digitalne nastave, nastojat ćemo dati podršku pogotovo onim učenicima koji kod kuće ne govore njemački, npr. sustavom buddy-a između starijih i mlađih učenika. Učeničko
vijeće će također pružiti svoju podršku.

Pravila ponašanja/bonton DISZ-a za zajednički mrežni rad

 

S poštovanjem

Maja Oelschlägel
Ravnateljica