Srednja škola

Pregled:

Viša razina obuhvaća razrede od 10. do 12. Sa završetkom 10. razreda povezuje se svjedodžba srednje škole (Realschule), polaganjem ispita “Abitur” stječe se njemačka međunarodna matura na DISZ-u, koji omogućuje pristup bilo kojem studiju na njemačkim i hrvatskim sveučilištima, ali također u cijelom svijetu.

Detaljnije informacije:

Svjedodžba 10. razreda ima dvostruku funkciju: s jedne strane, to je završetak 2. razreda srednje škole sa svjedodžbom niže razine srednje škole (Realschule), a s druge strane za učenike gimnazije, koji također dobivaju svjedodžbu Realschule, to je prijemni u više razrede za maturu (11. i 12. razred).

11. i 12. razredi podijeljeni su u ukupno četiri semestra. Struktura semestara naglašava težište naše škole – dosljedno sticanje interdisciplinarnih vještina: ovdje učenici stiču umreženo znanje i samostalno razvijaju sposobnost prepoznavanja veza između različitih predmeta kako bi bili spremni za zahtjeve današnjeg društva.

Škola nudi najmanje 10 kvalifikacijskih predmeta iz područja jezika, prirodnih znanosti i društvenih znanosti. Učenicima dobivaju sveobuhvatne savjete o izboru predmeta za maturu, ispitima i potrebnim kompetencijama, kao i u pogledu izbora studija i zanimanja.

Njemačka međunarodna matura položena u DISZ-u potpuno je ekvivalentna npr. maturi u Berlinu, Münchenu ili Hamburgu.

Uz ovu najvišu njemačku maturu mogu se studirati svi predmeti na njemačkim sveučilištima i tehničkim fakultetima. Svi maturanti DISZ-a tako su stekli potrebne jezične uvjete za studiranje u Njemačkoj ili Austriji. Zbog svojih posebnih vještina, posebno znanja stranih i domaćih jezika, maturanti njemačkih škola u inozemstvu imaju olakšan upis na fakultete i početak karijere u mnogim zemljama!

Njemačka međunarodna matura priznata je i na hrvatskim sveučilištima – učenici bi već pri izboru predmeta na kraju 10. razreda trebali uzeti u obzir pravila o studiranju pojedinih sveučilišta i pojedinih predmeta/stručnih studija.

Ako imate detaljnija pitanja o strukturi više razine srednje škole i zahtjevima Njemačke međunarodne mature, slobodno se možete obratiti koordinatoru više srednjoškolske razine u DISZ-u: peter.koch@deutscheschule.hr Na pitanja o izboru studija i karijere odgovorit će vam: elke.liebig@deutscheschule.hr .

Linkovi

Napravite sljedeći korak