Srdačno pozivamo Vas i Vaše dijete na naš Dan otvorenih vrata u dječjem vrtiću i školi, 21.03.2024. od 17:00 sati!

Predškola

Što je predškola?

Predškolu pohađaju djeca u dobi od pet odnosno šest godina. Jednogodišnja predškolska nastava priprema djecu na školsku svakodnevicu.

Ciljevi predškole

Kako bismo im omogućili što uspješniji prijelaz u osnovnu školu potičemo jačanje dječjih emocionalnih, kognitivnih, motoričkih i socijalnih vještina. Polaznici predškole kroz igru se približavaju organizacijskim oblicima, načinima rada i sadržajima osnovne škole, pri čemu se svakom djetetu omogućava slobodan razvoj u skladu s njegovim sposobnostima.

Prednosti predškole

S jedne strane, dijete je pažljivo praćeno od vrtića do škole. S druge strane, roditelji i odgajatelji mogu dovoljno rano utvrditi je li dijete dovoljno zrelo za polazak u školu.

Pedagoški aspekti

Predškola stavlja težište na poticanje: 

  • njemačkog jezika s naglaskom na fonološku svjesnost
  • glazbenih i kreativnih vještina
  • motoričkih i sportskih vještina
  • matematičkog i kognitivnog razmišljanja
  • učenja i pamćenja
  • tumačenja čovjeka, prirode i kulture (MNK)


Glavni cilj rada u predškoli je stjecanje jezičnih kompetencija. Djeca proširuju svoj rječnik i stalno uče jezik u komunikacijskom kontekstu učeći na taj način o činjenicama i temama koje ih zanimaju. Proširuje se percepcija jezika i pobuđuje interes za čitanje i pisanje.

Kroz igru predmetima i stvarima iz svakodnevnog života djeca razvijaju matematičko razmišljanje, proširuju i produbljuju dosadašnja iskustva iz svojeg okruženja. Slušanje različitih oblika glazbe, pjevanje, kretanje i kreativno oblikovanje potiču djetetovu maštu i sposobnost opažanja. Na satu tjelesne kulture djeca, između ostalog, jačaju vještine grube i fine motorike.

Poveznice:

Napravite sljedeći korak