Srdačno pozivamo Vas i Vaše dijete na naš Dan otvorenih vrata u dječjem vrtiću i školi, 21.03.2024. od 17:00 sati!

STEM edukacija

Zašto STEM u DISZ-u?

Naš se svijet mijenja sve brže i brže. Nove tehnologije sve više utječu na naš život, a zahtjevi na tržištu rada za mlade ljude sve su više određeni tehnološkim napretkom. Kompetencije u STEM disciplinama (matematika, informatika, prirodne znanosti i tehnika) postaju sve važnije i osnova su mnogobrojnih modernih zanimanja. 

Osim toga, u današnjem svijetu obilježenom prirodnim znanostima i tehnikom osnovno prirodoznanstveno obrazovanje neophodno je za suvremeno opće znanje. 

Zato nam je bitno učenicima dati mogućnost za razvoj prirodnog istraživačkog duha kako bi razvili pozitivniji vlastiti koncept u odnosu na prirodne znanosti i tehniku.  Uvjeti u našoj školi su za to idealni.

Posebno poticanje STEM-a.

Nudimo: 

 • stalno sudjelovanje i uspjeh na STEM natjecanjima (Jugend forscht) i radionicama
 • motivirani i kompetentni STEM nastavnici i nastavnice
 • redoviti izleti u okviru STEM obrazovanja
 • zajedničke izvannastavne aktivnosti
 • poticanje STEM aktivnosti od vrtića, osnovne škole i gimnazije u jednoj zgradi
 • stipendije za učenike hrvatskih osnovnih škola, koji upisuju gimnaziju na DISZ-u
 • interdisciplinarni projekti i ogledni sati
 • nastavni plan i program za 5./6. i 7./8. razred

Suradnja sa školama i izvanškolskim ustanovama:

Školsku ponudu obogaćujemo suradnjom s drugim školama i izvanškolskim institucijama. Na taj način predstavljamo našu školu i jačamo veze s okruženjem. Sljedeće suradnje već su ostvarene ili su planirane:

U okviru Eurocampusa DISZ dijeli školsku zgradu s Francuskom školom Ecole Française Internationale de Zagreb. Na kampusu djeca već vrlo rano mogu doživjeti Europu putem zajedničke nastave, kao i pomoću zajedničkih interkulturalnih projekata i manifestacija.

Preko Eurocampusa ostvarujemo odgovarajuću suradnju s Francuskom školom. STEM predmeti se na taj način obogaćuju kroz:

 • zajednički tandemski rad s nastavnicima,
 • razmjenu prirodoznanstvenih materijala za eksperimentiranje,
 • zajedničke izvannastavne aktivnosti (radionice kemije),
 • međusobna hospitiranja

DISZ usko surađuje s Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom. Ondje učenici, između ostalog, odrađuju praksu u 9. razredu.

Dominic Erfkamp naš je savjetnik za izbor zanimanja i EURES savjetnik. Svake godine posjećuje našu školu i savjetuje učenice i učenike. 

DISZ je uspostavila kontakt s kemijskim institutom (koji pripada BASF-u). Učenici će uskoro tamo ići na ekskurziju. Institut BASF-a zainteresiran je za suradnju.

Redovno sudjelovanje učenika na radionicama.

Suradnja i korištenje prostora i opreme za istraživačke projekte mladih (Jugend forscht)

Jugend forscht (Mladi istražuju)

Uspjeh Njemačke međunarodne škole Zagreb u prirodoslovnim predmetima više puta je dokazan, između ostalog, na velikom natjecanju “Jugend forscht” u Njemačkoj.

“Jugend forscht” je najpoznatije njemačko natjecanje mladih talenata koje potiče razvoj učenika na području prirodnih znanosti, matematike i tehnologije i na taj način pronalazi mlade talente. Na ovom natjecanju svake godine sudjeluje stotine mladih znanstvenika iz cijele Njemačke, kao i mladi znanstvenici njemačkih škola iz cijelog svijeta.

Pripreme za natjecanje započinju početkom svake školske godine, kada se zainteresirani učenici susreću sa svojim mentorima u zajedničkim istraživačkim radionicama za provođenje eksperimentalnih i teorijskih istraživanja.

Naši su učenici prvi put sudjelovali na ovom natjecanju 2018. godine u kategorijama kemija, fizika, tehnika i svijet rada. Kroz vlastite ideje i projekte pokazali su širok spektar znanja i vještina – od svijeta nanočestica do bionike i robotike. Od tada su se vratili u školu još motiviraniji s brojnim nagradama i priznanjima iz Hamburga, Weimara, Jene i Frankfurta.

I to nije sve – naša je škola okrunjena školskom nagradom za posebnu podršku STEM predmetima kroz izvrsnu podršku naših profesora prirodnih znanosti.