Srdačno pozivamo Vas i Vaše dijete na naš Dan otvorenih vrata u dječjem vrtiću i školi, 21.03.2024. od 17:00 sati!

Vijeće učenika

Naši ovogodišnji predstavnici Vijeća učenika: (s desna na lijevo) 


Učitelj savjetnik: Pavle Tamburić
pavle.tamburic@deutscheschule.hr .

Prijedlozi i upiti Vijeću učenika se mogu poslati na sljedeću e-mail adresu: smv@deutscheschule.hr .

SMV – tko smo i što radimo?

SMV (njem.: „Schülermitverantwortung“) je učeničko vijeće koje se aktivno bavi poboljšanjem i napredkom škole. Svake se godine biraju predsjednici razreda koji svoj razred zastupaju u SMV-u i njeguju kontakt između razreda i učeničkog vijeća. Neki učenici dobrovoljno sudjeluju u SMV-u bez da su predsjednici razreda, a neki su i aktivni u radnim skupinama za razvoj škole. Tamo imaju priliku surađivati s nastavnicima i zastupati svoje mišljenje i svoje ideje. SMV također organizira mnohobrojne projekte i proslave u školi.

SMV svake godine bira predsjedinka učeničkog vijeća i njegove zamjenike. Uostalom se svake godine održavaju izbori za nastavnika koji će obnašati dužnost učeničkog savjetnika. Izabrani nastavnik u toj ulozi podržava rad SMV-a i pomaže učenicima koji imaju osobne probleme.

Smatramo da se ovom vrstom aktinvog doprinosa poboljšanju škole pokazuje kako je uvijek moguće nešto promijeniti. Učenici na taj način dobivaju priliku naučiti nešto o suradnji u organizacijama i o demokraciji.

Valentinovo – anonimna ljubavna pisma

Valentinovo – neki ga isključivo povezuju s romantikom te ga zato ne slave. Mi smatramo da je Valentinovo dan za sve nas. Uz malo mašte, dokazali smo da Valentinovo nije samo dan slavljenja romantične ljubavi.

Svake godine, SMV priprema kartice s pozitivnim porukama:

  • „Dobar si prijatelj!“
  • „Super si“
  • „Nastavi tako!“


Jednostavno, prijateljski, a ipak puno ljubavi!

Te kartice dijelimo u razredima i na ulazu u školu. Svi ih smiju koristiti, dodati nešto, potpisati se, ili ih jednostavno anonimno poslati nekome u školi. SMV pošiljke dijeli primateljima na Valentinovo.

Ova mala akcija donosi pozitivnu energiju u našu školu. Mogućnost anonimne pošiljke spriječava nastanak pritiska i stvar čini zanimljivijom.

Iz toga se razloga svake godine učenici i učitelji vesele Valentinovom.

Zabava u školi

Poznato je da Corona još uvijek ima posljedice na naš društveni život. To smo odlučili promijeniti u školskoj godini 2022./23. Potaknuti željom da vratimo stare vesele običaje, organizirali smo nekoliko zabava. Prva je bila pomalo krvava i strašna – na najbolji mogući način. U večernjim satima 17.11.2022., Eurocampus je dočekao svoju prvu zabavu za Noć vještica koju su organizirali učenici naše školske obitelji nakon pandemije. Uz natjecanje u kostimima, kviz o zanimljivostima, oslikavanje lica, malo glazbe i hrane, svi su se dobro zabavili.

Druga je zabava bila u duhu zime. Iako ju je bilo malo teže organizirati zbog nadolazećih praznika, ipak smo uspjeli napraviti odličnu večer uz malo karaokea, plesa i kokica!

Te zabave ne samo da jačaju veze između EFIZ-a i DISZ-a, koje su oštećene nakon pandemije, već su i sjajan način da učenici shvate da se u školi ne radi samo o ocjenama, već i o zabavi i druženju.

Međunarodna razmjena učenika

SMV pokušava razmišljati izvan okvira. Iz toga smo se razloga– prisjećajući se dobrih starih vremena prije Corone – odlučili ponovo uvesti program međunarodne razmjene učenika njemačkih škola u Europi. Ponosni smo na povratak tog programa u školskoj godini 2023./24., koji smo ostvarili pomoću SMV-organizacija drugih njemačkih škola u regiji. 

Proizvodi za žensku higijenu

Svi bi se trebali osjećati ugodno u našoj školi. Budući da vjerujemo u to načelo, SMV osigurava besplatne proizvode za žensku higijenu u kupaonici za djevojke. Novac za program prikupljamo našim akcijama, a odgovorni smo i za kupovinu proizvoda. Time stvaramo okruženje u kojemu se nitko ne mora brinuti za svoje osnovne potrebe.

Buddy-sustav

Nisi sam. Bez obzira na to je li u školi teško, ne razumijete nastavu ili vam općenito treba pomoć – SMV je na vašoj strani. Zato smo prije nekoliko godina uveli „Buddy sustav” koji spaja učenike koji trebaju instrukcije s onima koji ih nude poduke. To pomaže onima kojima je pomoć potrebna i prepoznaje doprinose onih koji nude pomoć. Kako bi sudjelovali u programu, učenici moraju kontaktirati nastavnika koji obnaša dužnost učeničkog savjetnika ili se prijaviti preko Goolge Classroom-a.

Svi predstavnici u Vijeću učenika